Taurines

PROGRAMA CULTURAL - FALLES 2018

Un any més, la Diputació de València aposta decididament per la Plaça de Bous com a espai museístic. Entorn de les dues grans fires taurines de la ciutat, la de Falles i la de Juliol, la corporació provincial converteix el cós en una galeria d’art de primer nivell, en la qual un ampli ventall d’exposicions posa de manifest que el toreig, a més d’art, és cultura.

Aquestes Falles es commemoren cinquanta anys de la reinauguració de la Plaça de Bous de València. Precisament el mateix dia de la posada de llarg de la remodelació va prendre l’alternativa Ricardo de Fabra, torero valencià nascut a Alcàsser i criat a Torrent, a qui es dedica la primera de les set exposicions que es podran contemplar durant el cicle faller.

El perímetre inferior del cós acull també dues exposicions fotogràfiques: «Tauromàquia mediterrània», dels germans Pedro i Rafael Mateo, i «El bou, de principi a fi », obra d’Alberto de Jesús. Tant uns com l’altre —valencians tots— arrepleguen, al llarg d’una completa selecció d’imatges, instants de gran bellesa de la nostra festa. D’altra banda, els accessos als tendidos estan decorats amb la cartelleria taurina que va anunciar els festejos celebrats a València durant l’any de la reforma, el 1968, de la qual es compleix mig segle en aquest 2018.

A més, com es tracta d’englobar totes les manifestacions culturals taurines, la plaça acull una altra mostra dedicada als festejos populars, als nostres famosos "bous al carrer". Organitzada per la Federació de Penyes, l’exposició se centra en una modalitat concreta de tan arrelada i mil•lenària cultura: la del "bou amb corda". Fotografies i utensilis propis de tan singular espectacle s’arrepleguen en una mostra en la qual el visitant podrà "arrimar-se" més que mai al bou gràcies a quatre imponents bous dissecats, obra del taxidermista valencià José Ros.

Totes i cadascuna de les cinc exposicions esmentades s’ubiquen en el perímetre inferior de la plaça de bous, però encara hi ha més. Vegen si no: dalt, en el primer pis, es recopila, en més de mig centenar d’imatges, el transcórrer artístic de la temporada taurina de 1968, una campanya de grans èxits que va quedar retratada a través de l’objectiu dels Finezas, una de les sagues de fotògrafs més arrelades en aquesta terra. Juntament amb aquesta, la sempre bella estampa del bou brau al camp és l’eix de la setena i última exposició, en la qual a l’animal, convertit en un ésser quasi mitològic, se li ret homenatge mitjançant una antologia gràfica d’una altra de les firmes de més reputació en el món del bou: la dels Arjona.

divendres, 23 febrer, 2018 - 10:00 a dilluns, 19 març, 2018 - 19:00
Noticies

La Fira de Juliol, que s'obrirà el diumenge 22 amb una correguda de jònecs per a Jesús Chover, Toñete i Diego San Román, comptarà en la seua programació amb el II Certamen d'Escoles Taurines els dies 13, 14 i 21 del mes. 

Els cartells de la Fira de Juliol són els següents: 

Diumenge 22 de juliol. Jònecs de Zacarías Moreno per a Jesús Chover, Toñete i Diego San Román. 

El Centre d'Assumptes Taurins de la Diputació Provincial de València continua la seua aposta per aprofitar la plaça de bous com a nucli i cor de cultura. Així, en paral·lel a la celebració dels festejos de la Fira de Juliol , el cós de la ciutat tornarà a albergar un total de set exposicions aprofitant tots i cadascun dels racons de l'històric immoble amb possibilitats expositives.

Entre el dissabte 10 de març i el dilluns 19 del mateix mes tindrà lloc en la plaça de bous de València la Fira de Falles. El programa, presentat per l'empresa Simón Casas Production, ho componen set corregudes de bous, tres corregudes de jònecs picades, una de piques i una correguda de jònecs sense picadors.

Del 19 al 23 de juliol se celebrarà la Fira de Juliol de València. 

El dimecres 19, tindrà lloc, per la nit, la tradicional desencaixonada amb els tres ferros a torejar, Núñez del Cuvillo, Luis Algarra i Celestino Cuadri. Però, el cartell serà inaugurat pel I Certamen d'Escuelas Taurines el dia 14. Durant eixe divendres i el cap de setmana del 15 i 16 de juliol, els alumens de diferents escoles taurines d'Espanya seran els protagonistes de tres corregudes de jònecs de promoció davant de caps de La Palmosilla.

Els cartells són els següents: